«Важно е един творец да познава корените на изкуството си, за да може да гради напред в бъдещето.»

Татяна Соколова завършва Националното училище за танцово изкуство, след което специализира съвременен танц в Западна Европа. На конкурс за съвременен танц в Кьолн, Западна Германия, тя получава трета награда и, след участие в Лятната академия към конкурса, заминава за Дрезден, където прекарва две години в известната в цял свят Palucca Schule. В последващите години Татяна Соколова прави танцови специализации в Амстерам и Лондон.

Но нейният път в света на съвременния танц започва още в България, в знаменитото студио за съвременен танц «Ек». Неин педагог и наставник е Маргарита Градечлиева – немски възпитаник и знакова фигура за развитието на съвременния танц в България. Именно Градечлиева провокира Татяна Соколова да търси себе си извън България, да събира опит и знания, които впоследствие да да предаде нататък.

От 1993 г. Татяна Соколова преподава съвременни танцови техники в Нов български университет, а през 1996 г. основава програмата «Танцов театър» – първата подобна програма в сферата на висшето образование в България.

Татяна Соколова е създател на редица авторски спектакли, режисьор на няколко опери и хореограф на повече от 180 театрални пиеси в цялата страна. Носител е на наградите «Кристална лира» за хореография на оперен спектакъл и ИКАР за спектакъла «Мълчаливи предания» на Варненския куклен театър.

Татяна Соколова преподава съвременни танцови техники на танцьори и актьори от 1993 г. насам. Нейният начин на преподаване предизвиква творците да бъдат отворени и способни да поемат колкото е възможно повече от това, което им дава.