Милен Петров

«Свободата на съвременния танц ме обсеби.»

Милен Петров е завладян от красотата на съвременния танц още от дете. Като ученик в Националното училище за танцово изкуство той започва да изучава модерен танц при педагог от САЩ и още преди да завърши училище, танцува едновременно в две трупи за съвременен танц: балет «Арабеск» и новосъздадената тогава танцова компания «Амарант Данс Студио». От самото начало на съвсем младия тогава танцьор са поверявани важни партии в спектаклите. Впоследствие Милен Петров става солист на балет «Арабеск».

През годините той работи с редица български и чуждестранни творци, измежду които танцови артисти и хореографи от САЩ, Великобритания, Нидерландия, Швейцария и др. Танцувайки, Милен Петров е обиколил света и е изнасял спектакли пред пълни зали на четири континента. И въпреки многобройните възможности да замине за чужбина, той избира да работи и твори в България.

Милен Петров е автор на танцов спектакъл и редица танцови миниатюри, както и хореограф в няколко драматични постановки. Той е преподавал модерен танц в Националното училище за танцово изкуство и е провеждал множество танцови уъркшопи.

Преподавайки, Милен Петров се стреми да предаде на танцьорите идеята, че майсторството се състои не в рутината, а в това да съумеят винаги да бъдат открити и честни пред публиката. Но важна функция на рутината е да помогне на артиста да отсее ненужното и да достигне до най-същественото. До истинското си «аз».