„Най-важното за един артист е да умее да слуша своето тяло.“

Надя Димокова е родена в Донецк, Украйна. Започва професионална работа в театъра рано – още като ученичка в балетното училище в родния си град. Скоро след завършването получава предложение за работа в Тюринген, Германия. Приема го и тогава нещата за нея коренно се променят. След Тюринген Надя става солист в операта в Цюрих, Швейцария. По-късно се връща отново в Германия и работи в театъра в Дортмунд, а впоследствие се мести в Шверин, където също става солист.

През годините Надя е работила лично с икони на съвременния танц като Матс Ек (Швеция) и Уилям Форсайт (САЩ/Гермния), както с имена като Робърт Норт (САЩ), Хайнц Спьорли (Швейцария), Давиде Бомбана (Италия), Нилс Кристе (Нидерландия), Алексей Ратмански (Русия/САЩ), Франческо Напа (Италия), Ханс ван Манен (Нидерландия) и други.

От 2015 насам Надя живее и преподава във Варна – града, в който е бил роден нейният прапрадядо. Създава собствена школа – N. D. Ballet, в която преподава класически балет и съвременен танц.

През 2018 Надя прави спектакъла „Зад обявите“ за трупата за съвременен танц Варна Денс Театър. Спектакълът е игран в България и Турция.

Всеки клас при Надя Димокова е различен. Тя преподава различни техники, които е научила от хореографите, с които е работила, като внимателно напасва материал според учениците. Надя създава непринудена творческа атмосфера, която помага на ученците да се отпуснат и да се включат активно в работата. Надя успява да усети всеки един ученик и, по-важното, да го накара и той да усети своето тяло и своята същност.