Денислав Кънев. Снимка: Varvara Kandaurova

„Всеки може да направи хореография за себе си, ако знае как да работи със собственото си тяло.“

Още като дете Денислав Кънев (Дени) се мести от Силистра във Варна, за да учи балет в НУИ „Добри Христов“. Година по-късно той получава покана от Националното училище за танцово изкуство и заминава за София. Но минават няколко години и съдбата отново го довежда във Варна – този път като участник в Академията към Международния балетен конкурс. 

Така започва неговият артистичен път: по време на участието си в Академията Дени получава едновременно три предложения от балетни училища в Германия – Хамбург, Щутгарт и Берлин. Избира Берлин и става ученик на Националното балетно училище (Германия), където впоследствие завършва и висшето си образование: „Педагогика и хореография“.

Първото си предложение за работа той получава от театъра в Десау още като ученик. Впоследствие работи като артист и солист в театрите в Магдебург, Кемниц, Майнц и Висбаден (където танцува и до днес).

През годините Дени е работил с икони на съвременния танц като Йохан Ингер (NDT, Cullberg), Охад Нахарин (Batsheva), Александър Екман, Уейн МакГрегор (ROH). Изпълнявал е хореографии на Уилям Форсайт, Жири Килиян и други.

Всички тези творци са допринесли за неговото изграждане като артист. Богатият творчески опит е научил Дени, че всеки път, когато започваме работа с нов хореограф, трябва да започваме отначало. Все едно сме чист лист хартия, все едно никога досега не сме танцували. 

Дени има крайно обострен усет за свобода в танца. Той знае, че, импровизирайки, човек често подсъзнателно се опира върху материал, с който вече е работил. Въобразяваме си, че сме свободни, но всъщност пресъздаваме отново и отново своя досегашен опит. Методите за импровизация, които Дени ще сподели с нас, разчупват този модел. Те смекчават и страховете, познати на всеки танцьор, като страха да паднеш, страха да не се справиш, страха дори да си позволиш да опиташ. 

В края на краищата, всяко тяло е различно. Дори повече: едно и също тяло се чувства по съвсем различен начин всеки ден. В два поредни дни заедно с Денислав Кънев ще изследваме малките и големи разлики и ще си позволим да ги използваме, за да творим.